6 kikkaa joilla tarinallistat presentaation

Tylsiä otsikoita, käsittämätön määrä tekstiä, väsynyt puhuja joka luennoi tekstin sellaisenaan kalvoilta. Elämän aikana lusitut (ja itse vedetyt) presentaatiot ovat olleet pääosin tappavan tylsiä, eikö? Niin ei tarvitse olla. Seuraavien kikkojen avulla rakennat esityksen joka koukuttaa kuulijan huomion, pitää mielenkiinnon yllä loppuun asti ja jättää kuulijaan jäljen. Sanalla sanoen: muuttaa kuulijan.

1. Ole samastuttava

Ole se joka olet. Autenttinen sinä. Jos olet Matti Rönkä, älä esitä Roope Salmista. Jos huumorisi on kömpelöä, anna sen olla. Aloita anekdootilla joka liittyy presentoimasi asian ja elämäsi väliseen suhteeseen. (”Voi hyvällä syyllä sanoa että mä oon perheoikeuden asiantuntija: mä oon eronnut kolme kertaa.”) Muista että viallisuutesi piirtää sinusta ihmisen, johon kuulija samastuu, koska kuulijakin on viallinen ihminen.

2. Kerro miten kuulija hyötyy

Presentaatiolla on syy, miksi se vedetään juuri tälle yleisölle. Syy ei ole otsikko (”Valtionhallinnon rakenne”) vaan sen hyöty kuulijalle (”Että te osaatte ohjata puhelut oikeille ihmisille”). Taustoita syy (”Vuodessa menee teidän työaikaa hukkaan 1000 tuntia kun puheluita pallotellaan eri osastojen välillä”). Luo kuulijassa halu seurata esitys loppuun asti (”Mä kerron lopuks miten mä keksin tähän nerokkaan muistisäännön”). Viritä kuulijassa kysymys johon hän odottaa vastausta (”Voisko mun elämä muuttua tän ansiosta paremmaksi?”).

3. Näytä mikä on vialla nyt

Kerro miten huonosti kaikki on nyt. Presentaation lähtökohta on muuttaa kuulijaa – esimerkiksi lisätä ymmärrystä tai vaikuttaa käyttäytymiseen – muutenhan presentaatio on turha. Kuulija taas ei halua muuttua: vaikka nykytilanne olisi kurja, se on tuttu ja siksi turvallinen kun taas muutos pelottaa. Etsi epäkohdista ne puolet jotka kirkastavat tilanteen sietämättömyyttä. Niin korostat muutoksen välttämättömyyttä.

4. Näytä miten kaikki voi olla toisin

Inspiroi. Näytä yleisölle luvattu maa. Maalaa kuva kuulijan elämästä paratiisissa. Nykyhetken kärjistettyä surkeutta vasten visio uljaasta tulevaisuudesta herättää kuulijassa kysymyksen, haluanko oikeasti elää kuten tällä hetkellä elän, haluanko todella tyytyä tähän tilanteeseen. Rakenteellisesti presentaatio on toisteista vertailua nykyhetken lankeemuksen ja tulevan paratiisin välillä, niiden räikeän eron korostamista, ja autuuden perustelua. Keksi loppuun käytännön vinkki jonka mukaan kuulija voi toimia niin että muutos toteutuu.

5. Elävöitä faktat

Mieti jokaisen tilastotiedon tai faktan tai asioiden välisen suhteen kohdalla, miten sitä voi selventää elävällä arkiesimerkillä (”kuvittele että tarvitset kaksi litraa maitoa mutta sun olis pakko ostaa ne kahdesta eri kaupasta”), huumorilla (”näyttää erehdyttävästi maailman suurimmalta vessanpöntöltä”) tai metaforalla, joka on kuulijalle tuttu (”toinen on kuin villi viidakko ja toinen kuin apaattinen eläintarha”).

6. Käytä kuvia

Diojen tekstimassaa saat vähennettyä seuraavasti: deletoi teksti! Käytä kuvia jotka ovat tuttuja (kuten Indiana Jones ruoskan kanssa) tai mielenkiintoisia (kuten maalaus 1700-luvun ruumiinavauksesta) ja kerro asiat niitä vasten. Kuvat herättävät henkilökohtaisia muistikuvia ja uteliaisuutta, ja toimivat kuulijan mielessä koukkuina joihin kertomasi asiat ripustuvat kuin itsestään. Jos on pakko käyttää kaavioita tai himmeleitä, pidä ne simppeleinä ja piirrä ne fläpille samalla kertoen. Silmien edessä tekeytyvät kaaviot jäävät kuulijan mieleen kun taas valmiit kaaviot ovat kuolleita kaavioita.

Presentaation viilaaminen ylläolevien kohtien mukaisesti on vaivan arvoista: asiakokonaisuus muistetaan tarinallistetussa muodossa 22 kertaa helpommin kuin palluralistoina. Ei hassummin ikivanhalta tarinalta.