Herätä uteliaisuus ja inspiroi muutokseen – 4 tehokasta tapaa käyttää tarinoita

Aiot puhua seminaarissa. Olet vetämässä presentaation asiakastapaamisessa. Teet videota someen. Miten saat yleisösi kiinnostumaan ja innostumaan? Käyttämällä tarinoita näillä 4 tavalla.

1. Tarina virittää yleisön

Esitykselläsi keskeytät kuulijan elämän jollain tavalla. Hän istuutuu salin tuoliin mutta miettii edelleen lähettämättömiä meilejä ja soittamattomia puheluita. Sinun pitää houkutella kuulijasi tähän hetkeen. Kuntoklubi Training For Warriorsin konseptiin kuuluu, että jokainen treeni alkaa tarinalla, joka temaattisesti liittyy päivän harjoituksiin. Teeman leipominen tarinan muotoon herättää uteliaisuuden ja orientoi yleisöä tulevaan. Ihmismieli on kuin soitin joka pitää virittää.

2. Tarina vahvistaa väitteesi

Esitykselläsi väität jotakin. Älyyn vetoaminen aktivoi vain pienen osan aivoista kun taas tunteet herättävät eloon ihmisen koko aisti- ja kokemushistorian. Aivot eivät tee eroa toden ja kuvitellun välillä. Siksi tarina, johon väitteesi on kätketty, perustelee tunnetasolla miksi väittämäsi on totta. Samastumalla tarinaasi siitä tulee kuulijan oma kokemus ja samalla hänen on vaikeampi olla hyväksymättä väitettäsi. Kun elokuva Perikato (2004) esittää Hitlerin muun muassa leikkimässä rakastamansa koiran kanssa, katsoja kokee tilanteen ambivalentiksi: järki haluaisi vastustaa mutta samastuminen pakottaa tuntemaan empatiaa hirviötä kohtaan.

3. Tarina hälventää vastaväitteet

Ihminen joka kokee että häntä kuunnellaan, kuuntelee. Se tarkoittaa että tarinankertojana osaat astua kuulijan saappaisiin ja osoitat ymmärtäväsi häntä. Kertomalla tarinan henkilöstä, joka on käynyt läpi saman kuin yleisösi ja muuttunut, tarjoat heille mahdollisuuden tunnistaa omat epäilyksensä ja annat mallin miten muututaan. 

Mielenterveystyössä käytetään vertaistukea. Siinä syövereistä palannut ihminen sanoo kärsivälle että "minullekin on tapahtunut noin, tiedän miltä tuo tuntuu, minäkin ajattelin tuolla tavalla, kunnes oivalsin". Kuulija tunnistaa kertojan epäilyksissä ja peloissa omat tunteensa ja koska kertoja on kyennyt muuttumaan ja siksi selvinnyt, se antaa kuulijalle toivoa että hänkin voi selvitä.

4. Tarina inspiroi ja ohjaa yleisön muuttumaan

Esitykselläsi pyrit aina johonkin. Että yleisön ajattelussa tai käyttäytymisessä tapahtuu muutos. Sattuipas sopivasti – tarinankin pihvi on muutos. Hyvässä tarinassa vastoinkäymiset murtavat ja muuttavat päähenkilön. Alussa itsekäs työnarkomaani on lopussa hellä perheenisä. Alussa arka kääpiö on lopussa rohkea maailmanpelastaja. Tarinan päähenkilö muuttuu vasta kun luopuu itseään rajoittavista ennakkokäsityksistä ja peloista. Kuulija tajuaa että sama pätee häneen. Tarina näyttää miten muutos tehdään. 

Me kaikki haluamme muuttua mutta muutosvastarinta on syvällä meissä emmekä aina usko tai muista että meistä olisi siihen. Aristoteles käyttää termiä katharsis kuvaamaan tarinan aikaansaamaa tunnekuohua. Sen voi suomentaa uudistuneeksi elämänhaluksi. Kun kerrot tarinan joka näyttää muutoksen, kytket kuulijan hänen omiin tunteisiinsa, vapautat hänet itsensä kahleista ja muistutat hänessä itsessään piilevästä potentiaalista. Ja se ei ole vähän se – uudistunut, toivorikas ihminen kykenee ihan mihin vain.